Video- en Audiozenders

Een audiozender verstuurt geluiden en een videozender verstuurt beelden. Verborgen audio- en videozenders dienen er dus voor om buiten het medeweten van anderen, gesprekken te beluisteren en/of beelden te bekijken.

De geluiden en beelden worden op een bepaalde frequentie door een zender verzonden en op een andere locatie door een ontvanger opgevangen. Een frequentie is een geluidsgolf die door de lucht gaat. Een zender en ontvanger die beiden op dezelfde geluidsgolf zijn afgestemd kunnen op die manier informatie doorsturen.

Audio en video versturen kan door middel van radiofrequentie en/of mobiele telefoon. Bij radiofrequentie geldt dat in Continentaal Europa alle CE gekeurde camera’s afgestemd zijn op 2.4 GHZ. In Engeland is dat op 1.2 GHZ. Sinds de commerciële markten eveneens gebruik maken van het UMTS-netwerk is het ook mogelijk om videobeelden per GSM te versturen. UMTS bevind zich op 2130 MHZ. Vrijwel alle nieuwe mobiele telefoons met veel toepassingen werken ook op UMTS.

Het grote voordeel van radiofrequentie is de grootte van de zender. Deze kan namelijk heel klein zijn. In producten als een pen, aansteker, ring, sleutelhanger, stekkerdoos of rekenmachine kunnen RF-zenders ingebouwd  zijn. Op aanvraag van klanten bouwen wij deze zenders  in. Op het moment dat je dus een dergelijke zender gebruikt, kun je heel gemakkelijk derden, gesprekken laten meeluisteren, uit jouw omgeving. Deze personen moeten dan wel in je buurt zijn, want een kleine RF-zender heeft beperkt bereik. Hoeveel dat bereik is hangt af van de sterkte van de zender. Het varieert van 10 meter tot  150 meter.

GSM-zenders hebben het grote voordeel dat ze niet afhankelijk zijn van de afstand tussen zender en ontvanger. Wij hebben onder andere ook een GSM-zender in ons assortiment. Deze heeft de grootte van een klein luciferdoosje. Hier stop je een SIM-kaartje in en het is klaar voor gebruik. Zodra je zo’n GSM-zender ergens achterlaat en je belt in op het telefoonnummer van de SIM-kaart, kun je de omgeving beluisteren. Deze GSM-zender kunnen wij ook met een  bewegingsmelder en/of geluidsmelderleveren,  zodra er beweging en/of geluid in de omgeving van de zender is, gaat zender automatisch een SMSbericht versturent naar een door u voorgeprogrammeerd telefoonnummer. Dergelijke GSM-zenders kunnen  inbouwd zijn/worden in allerlei produkten . wie gebruiken deze zenders doorgaans? Zij die zich in een situatie bevinden waarbij er sprake is van wantrouwen bijvoorbeeld  kan dit zakelijk zijn  kan ook prive zijn. VOORBEELD: Elke dag werk je hard en als je ‘s avonds thuis komt, zit je met het onbehaaglijke gevoel dat er iets niet klopt. Je zou er dan voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld op de slaapkamer of in de auto een GSM-zender te plaatsen. Op die manier kun je er onopgemerkt achter komen of er daadwerkelijk vervelende dingen achter je rug om gebeuren.

In gerechtelijke procedures zullen de beelden en gesprekken eventueel kunnen dienen als bewijsmateriaal. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden, want het is niet zomaar toegestaan om gesprekken of beelden te verzenden, dan wel te gebruiken. Wat wel en niet mag en hoe je dat zou willen invullen kunnen we in een vertrouwelijk gesprek  uitleggen.

Even terugkomend op de producten. Er is dus behoorlijk wat draadlose comunicatie. Dit is ook op te vangen. Wij hebben bijvoorbeeld een camerascanner. Deze zoekt de omgeving af naar camerabeelden. Zodra er een beeldsignaal wordt opgevangen kun je op het LCDschermpje meekijken met de camera.

In ons assortiment hebben we ook de GSM-Interceptors. Dit systeem is alleen beschikbaar voor overheidsinstellingen en kunnen wij dus niet leveren aan particulieren. De overheid gebruikt een dergelijk systeem wanneer er  iemand gevolgd/geobserveerd moet worden.

 Zoals de meeste weten wordt er in Nederland massaal afgeluisterd.

Het verwisselen van SIM-kaarten en nieuwe telefoons heeft dus weinig zin, wanneer de opsporingsautoriteiten gebruik maken van een dergelijke GSM-Interceptor, en  dus weten dat U WEER een ander tel nummer heeft met zijn bijbehorende imsi nummer.